Najlepsza Letnia Miejscówka w Lublinie wybrana... wraz ze mną

Najlepsza Letnia Miejscówka w Lublinie wybrana - Dawid Furmanek - blog blogger mEATing warsztaty i pokazy kulinarne w Polsce


Gazeta Nasze Miasto Lublin w sierpniu 2015 roku prowadziła konkurs, w którym to mieszkańcy Lublina głosowali na najlepszą letnią miejscówkę w Lublinie. W pierwszym etapie plebiscytu głosowali internauci, a ich decyzją zwyciężyła Klubokawiarnia Letnia - Behemot Cafe. Drugi był klub Plener, trzecie miejsce zajęła plaża na dachu Tarasów Zamkowych. 

Kulturalny Targ Biesiadny w Lublinie

Kulturalny Targ Biesiadny w Lublinie | Targ Śniadaniowy | Pokazy warsztaty kulinarne

Zazwyczaj jest tak, że to co do Polski przychodzi ma swoje korzenie w Stanach Zjednoczonych lub gdzieś za zachodnią granicą naszego kraju. My Polacy łapiemy niemalże wszystko co zakotwiczyło na zachodzie. Od portali społecznościowych po modne ciuchy, kuchnię, styl życia. I uważa się, że jeśli coś się przyjęło w USA, najprawdopodobniej przyjmie się także w naszej ojczyźnie. Czy jednym z przykładów może być tzw. targ śniadaniowy?

Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych


Każdy kto robił choć raz placki ziemniaczane zapewne miał dylemat - ziemniaki trzeć na małych czy dużych oczkach? No tak, można kalkulować - szybciej będzie zetrzeć na dużych oczkach ale dłużej trzeba smażyć. Hmmm, a może by tak pójść na łatwiznę i zaryzykować? Pozbyć się dylematów, wątpliwości. Spróbujmy!

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog

Czterdzieści lat. Dużo czy mało? Dla jednych to odległy termin, kalendarzowa abstrakcja. Dla innych niekoniecznie. Ci inni to między innymi ludzie z WWF (World Wide Fund for Nature) - jednej z największych organizacji działających na rzecz ochrony środowiska naturalnego. 

Ivo Italian | pierwsze koty za płoty (recenzja)

Recenzja restauracji włoskiej Ivo Italian w Lublinie|Opinie|Blog kulinarny|Ivo Violante|Ranking restauracji lubelskich|Top Chef uczestnicy|Stół i Wół|Trybunalska|Spinacz

Wielkie otwarcie i… cisza


Internety wrzały wręcz przed dniem 25 marca, kiedy to otwarto kolejną włoską restaurację Ivo Italian w Lublinie, w której szefuje uczestnik obecnej edycji Top Chefa - Ivo Violante. Jedynie na profilu fejsbukowym restauracji udało mi się znaleźć komentarze i oceny. Jednak mnie zastanawia dlaczego nie ma jeszcze żadnej recenzji z tej restauracji poza FB skoro tak szumnie media wskazywały na nowe dziecko lubelskiej gastronomii?

7 grzechów kelnera


Prawdopodobnie byłeś z raz w miejscu, gdzie obsługiwał Cię kelner, kelnerka. Nie zaprzeczaj. Trzeba przyznać, że jest to specyficzna profesja. W krajach rozwiniętych mocniej gastronomicznie spotyka się z dużym uznaniem – jest się dumnym z tego, że wykonuje się taki zwód. I w tych krajach kelnerami i barmanami są często osoby w wieku naszych rodziców, wujków – no już na pewno nie studenci. Tam po prostu traktuje się serio tę pracę

U nas w Polsce nie jest najważniejsze jaką jesteś osobą – ogarniętą, przebojową, inteligentną, z klasą, inteligentną, potrafisz zgrabnie zaczarować klienta, słuchać go i nie przeszkadzać mu jednocześnie. Wystarczy, że jesteś ładny - zapewne znajdziesz bez problemu pracę w tym zawodzie spełniając ten warunek. Choć „ładny” to pojęcie względne, to zastanów się – widziałeś kiedyś nieatrakcyjną osobę na stanowisku kelnera/kelnerki? Aparycja. Wdzięk. Figura. To bolesne ale prawdziwe – może i szowinistyczne. 

Abstrahując od tego wyglądu, kwestii wynagradzania, motywacji do pracy samych kelnerów chciałbym omówić kilka kwestii, które skleiły mi się z wizerunkiem kelnera. Niestety ten mniej optymistyczny ale dający nadzieję… Zatem z jakimi zachowaniami możemy spotkać się będąc obsługiwanym przez kelnerów?

Udanego Nowego Roku i...

Życzenia Świąteczne Noworoczne|meating warsztaty kulinarne Lublin
Udanego Nowego Roku... ale zanim to nastąpi - rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, genialnych potraw, świetnej atmosfery, dobrej muzyki i kolędowania!

Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami

Słodko kwaśna zupa z cebuli krem cebulowy na cydrze z grzybami przepisy na zupy
Zaczęła się przedświąteczna gorączka. Ludziska biegają w tę i nazad. W głowach wszystko co się kojarzy ze świętami, w tym myśli o jedzeniu. Będzie mnóstwo okazji aby spróbować świątecznych smakołyków - to na Wigilii, to w następne dni w gościach. Ale zanim zaczniemy się objadać od rana do wieczora klasykami polskiego stołu świątecznego, spróbujmy tej prostej ale jakże urokliwej zupy. Wystarczy kilka produktów, które zapewne znajdziecie w swoich kuchennych zakamarkach, odrobinę czasu i jakaś sympatyczna muzyka w tle.

Jak odczarować wątróbkę?

Wątróbka drobiowa z batatami, cebulą duszoną w czerwonym winie  pestki dyni, płatki migdałowe, olej rzepakowy tłoczony na zimno RightBehindTheKitchen_blogspot_com - warsztaty kulinarne mEATing Lublin

Jeszcze kilka lat temu brzydziłem się wątróbką. Gdy widziałem jak ktoś ją spożywa, uciekałem jak najdalej od tego talerza. Pewnie wiele osób ma tak do tej pory. Ślinka im nie cieknie - po widocznym grymasie nic nie trzeba było więcej mówić. Ale uważam, że może być ona inaczej podana, przyrządzona, spreparowana. Wystarczy wyjść poza utarty schemat, w którym to sucha jak wiór wątróbką jest przywalona stertą cebuli. Dodatkowo widząc cenę tak przygotowanego dania w przydrożnym barze mamy podejrzenia - bo jak coś tak taniego może być w ogóle dobre, smaczne czy po prostu akceptowalne do spożycia? A no może być - wystarczy tylko coś zmajstrować wokół tematu "wątróbka drobiowa" i odczarujemy te podroby. Potem być może skusimy się na wątróbkę cielęcą, grasicę i tym podobne smakołyki?!

Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina

Mus z gęsich żołądków, musztardą francuską, prażonym słonecznikiem i czarnuszką
Nie dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę słabe - zbliża się Narodowe Święto Niepodległości - i rusza gastronomiczna akcja promująca konsumpcję gęsiny. Oczywiście, dla przeciętnego kulinarnego smakosza gęsina nie jest tak dostępna na co dzień jak inny drób. Także tu warto dostrzec plus tego zamieszania. W sklepach jest więcej świeżych elementów gęsi (te mrożone są dostępne cały rok). I w tym wszystkim chodzi o to aby częściej kupować gęsinę, a nie przyrządzać ją tylko na ten jeden listopadowy dzień. Więc nie dajmy się zwariować, szukajmy gęsiny przez cały rok, a jak już coś dostaniemy, gotujmy!
 

Żeberka w kawie i coli na kaszy gryczanej z prawdziwkami

Żeberka w kawie i coli na kaszy gryczanej z prawdziwkami przepis


I przyszedł czas na wypróbowanie czegoś nowego. Rzecz jasna - kwestia doskonalenia przepisu pozostaje otwarta. Ale od czegoś trzeba zacząć i dalej modyfikować przepis. I o dziwo wyszło intrygująco - kwaskowy smak połączony ze słodyczą z coli, delikatny aromat rozmarynu. Do tego kasza gryczana na sypko z grzybami. Taki o to przepis.

Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina

Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina

I stało się - w dniach 4-7 września 2014 r. odbyła się już VI edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Oj działo się, działo! Mnóstwo wydarzeń kulturalnych, imprezy, koncerty, spotkania, wystawy. I co dla mnie najważniejsze - wydarzenia kulinarne. Zjazd food trucków, rarytasy na straganach, smakołyki alkoholowe, pokazy i warsztaty kulinarne. I wydawać by się mogło, że 4 dni to za mało aby ogarnąć wzrokiem i miejscem w żołądku to wydarzenie. To wszystko łączyło się w jedną całość kulturalno-kulinarną na europejskim poziomie. Po prostu przez te kilka dni Lublin wyglądał apetycznie, wybrzmiewał wielokulturowo i pachniał tym, co w Europie najsmaczniejsze. Czuć było, że jest energia w Lublinie. 

I tym bardziej mogę pochwalić się, że w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku, dnia 6 września, miałem niebywałą okazję poprowadzić warsztat kulinarny na Moście im. Witolda Lutosławskiego przy ul. Zamojskiej. Poproszono mnie abym połączył dwa aspekty - gotowanie w ramach akcji Cisowianki "Gotuj zdrowo - mniej soli" oraz aby pojawił się pstrąg w menu (bo przecież gotujemy nad Bystrzycą).

I tak też się stało - nie użyliśmy soli podczas warsztatów i wykorzystaliśmy świeże pstrągi. Tak naprawdę wyszła z tego bardzo lekka i odświeżająca przystawka - gotowany z ziołami pstrąg na surówce z buraka i gruszki na podpłomyku. 

Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą

Przepisy kulinarny na aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną kapustą czerwoną | Produkty i potrawy sezonowe | Warsztaty kulinarne

Mówi się tu i tam aby wykorzystywać produkty sezonowe, by spożywać określone produkty w odpowiednich porach roku. I dobrze! Restauratorzy akcentują swoją większą lub mniejszą świadomość kulinarną, dorzucając do swoich kart menu potrawy oparte właśnie na produktach sezonowych. I dobrze! Ale aby jeść sezonowo nie musimy udawać się do restauracji - wystarczy zahaczyć o lokalny sklepik osiedlowy i kupić coś, co teraz ma wzięcie - dynię! Ba! Weź dwie... też będzie dobrze i ugotuj pyszną zupę z dyni! Tym bardziej, że dynia jest niskokaloryczna, zapobiega nowotworom oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu). Ale do rzeczy!

Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki

Kaszanka|Grill|Pieczona|Papryka|Sos|Przepisy|Jak grilować|Smażony bób na maśle|Warsztaty kulinarne lublin w Lublinie|Szkolenia gastronomiczne

Przyznaję się bez bicia - nie mogłem jakoś przetrawić samej myśli o jedzeniu bobu. Unikałem go aż do tego lata. Bo przecież to tylko bób - pomyślałem - a co jeśli okaże się smaczny? Kupiwszy kilka worków bobu przekonałem się, że lęk przed nieznanym smakiem może być budujący - i dzięki temu odkryłem, że ta śliczna roślina strączkowa jest smaczna oraz bogata w wiele wartości odżywczych. I warto pamiętać, że świeży bób niedługo zniknie ze sklepów gdyż jego zbiory kończą się pod koniec sierpnia. Zatem do sklepów i do dzieła!

Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem

Pasztet drobiowy z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem

Ile to razy jedliśmy pasztet, który po pierwsze - nie wiadomo z czego jest zrobiony, a po drugie - jest wysuszony na wiór. Aha, jeszcze jedno, jego konsystencja przypomina pasztetową a nie pasztet o nierównomiernie ciekawej strukturze. Mam jakiś awers to tego typu pasztetów. Ale mam alternatywę na taki pasztet. Po pierwsze pasztet drobiowy zrobiony z całego kurczaka - tj. z tego, co się da wykroić z niego. Mięso nie jest wcześniej obgotowywane tylko od razu surowe mielone. Tym razem bez dodatku boczku i wątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru.