Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog

Czterdzieści lat. Dużo czy mało? Dla jednych to odległy termin, kalendarzowa abstrakcja. Dla innych niekoniecznie. Ci inni to między innymi ludzie z WWF (World Wide Fund for Nature) - jednej z największych organizacji działających na rzecz ochrony środowiska naturalnego. 

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska


Wyobraźmy sobie nas na ziemi za czterdzieści lat. Nie. Źle. Wyobraźmy sobie nasze młodsze rodzeństwo, dzieci, wnuki. My w sędziwym wieku siedzimy na bujanym fotelu i opowiadamy młodszym mieszkańcom planety – „patrz, tak wyglądały kiedyś ryby, pływały w rzekach, morzach i oceanach. Ach, szkoda, że nie możesz spróbować jak smakowała świeża ryba, którą rybak kilka godzin temu dostarczył do portu, szkoda!” Czy to realne? Myślę, że tak. Jak podaje WWF „co 20 minut na świecie wymiera jeden gatunek, a aż 30 proc. stworzeń, w tym morskich, jest zagrożonych wyginięciem.

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog

Warsztaty kulinarne WWF | Bloggerzy + szefowie kuchni


I tutaj pojawia się „Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów” - projekt edukacyjny organizacji WWF, mający na celu uświadamianie społeczności odnośnie wpływu naszych codziennych decyzji konsumenckich na różnorodność biologiczną mórz i oceanów. Działania projektowe skierowane są zarówno do rybaków, przetwórców, sieci handlowe ale także do dziennikarzy, bloggerów kulinarnych i kucharzy.

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog


Jednym z działań projektowych ekipy z WWF jest organizacja 16 warsztatów kulinarnych, w których uczestniczą równocześnie blogerzy kulinarni i szefowi kuchni. Pierwsze takie wydarzenie odbyło się w dniu 21 kwietnia 2015 r. w Lublinie. Spotkanie rozpoczęło się od krótkiej acz rzeczowej prezentacji projektu przez przedstawicieli WWF. Ta krótka prelekcja miała za zadanie zwiększyć naszą świadomość ekologiczna w kontekście zachowania i dbania o biologiczną różnorodność mórz i oceanów. Celem było także ukazania skali problemu i konsekwencji dla całego ekosystemu z przełowienia populacji ryb.

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog


Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog


Świetnym pomysłem było także opracowania swego rodzaju tabeli z gatunkami ryb, które śmiało możemy kupować i spożywać, na które ryby należy uważać (tzn. nie są bezpośrednio zagrożone wyginięciem, ale ich połowy lub hodowla szkodzą środowisku) oraz których ryb nie powinniśmy w  ogóle kupować i spożywać ponieważ grozi im całkowite wyginięcie, a ich połowy szkodzą środowisku naturalnemu. Obrazuje to po poniższe zdjęcie.

Zobacz na stronie WWF jakie ryby kupować


Kulminacyjnym punktem spotkania były warsztaty kulinarne, których tematem przewodnim były ryby. Sam warsztat prowadzony był pod kierownictwem świetnego kucharza, pasjonata racjonalnego gotowania i przemyślanej gastronomii - Sebastiana Gołębiewskiego, którego miałem okazję i przyjemność poznać w zeszłym roku na Europejskim Festiwalu Smaków. Warsztaty współprowadził z uzdolnionym i ambitnym kucharzem – Kubą Mikołajczakiem

Skład uczestników warsztatów został zmiksowany – gotowaliśmy w kilkuosobowych grupach: szefowie kuchni + bloggerzy. Przygotowanych zostało pięć dań rybnych, których autorami były poniższe ekipy:

Nowoczesna wariacja na temat tradycyjnej szuby
wędzony śledź / jabłko / gotowany burak  / zielony sojonez /  śmietana / żółtko i białko / chips z razowca / liść selera / koperek / rzodkiewka
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog


Ekipa gotująca: Maciej Borucki z Czarciej Łapy, Anna Gerhand ze Starego Młyna w Bełżycach i i moja skromna osoba

Krem z białych warzyw
karp / białe warzywa / jabłko / esencja szafranowa / miód regionalny / lniany flap jack / zioła
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog


Ekipa gotująca: Łukasz Łobejko  z lubelskiego Hotelu AGIT Congress & Spa), Arkadiusz Krzesiak z Restauracji Siedem  Życzeń oraz Marta Pyzik - autorka bloga Kolorowo-Torcikowo

Czarniak na Biełudze
czarniak / soczewica czarna beluga / sos bearnaise / szparagi / chips z kindziuka / zioła
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog


Ekipa gotująca: Jarek Sak z Caffe Trybunalska, Marek Panek z Restauracji Hades Szeroka oraz Edyta Kondrat - blog Pasja Smaku

Panna Makrela w papilotach
makrela / kolorowe marchewki / zioła / cytryna / imbir / czosnek niedźwiedzi / galaretka z nalewki / puree z pietruszki / kasza gryczana
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog


Ekipa gotująca: Ivo Violante wraz z Moniką Wojteczko z niedawno otwartej restauracji Ivo Italian oraz Marlena Lalak-Skałecka – twórczyni bloga Kuchnia Marlenity

Dorsz z palonym masłem
dorsz / palone masło / groszek /  puree z brokuła / karmelizowany kalafior / młoda marchewka /  zioła / kakao / cebula czerwona
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog


Ekipa gotująca: Piotr Kwiatosz z Restauracji 16 Stołów oraz Olga Zalewska-Wenarska  z Cooking & Goodlooking

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog


Podsumowując


Świetna inicjatywa WWF. Pomysł połączenia pięknej idei z praktyką wyszedł bardzo dobrze. Projekt pokazał, że można podnosić nieustannie swoją świadomość kulinarną – bez względu na to czy jest się bloggerem, profesjonalnym szefem kuchni czy po prostu zwykłym konsumentem. Łączenie środowiska bloggerów z kucharzami, wymiana doświadczeń, wspólne gotowanie i wspólny posiłek przy stole uważam za wartość dodaną całego spotkania. Mam nadzieję, że tego typu projekty pokażą lokalnemu środowisku, że można traktować nas serio - lubelskich bloggerów kulinarnych. 

Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty kulinarne WWF Polska | mEATing | Dawid Furmanek blog


W tym miejscu dziękuję wszystkim organizatorom - za zaproszenie, miłą atmosferę, pyszne potrawy i możliwość udziału w bardzo ciekawym przedsięwzięciu. Życzę, równie udanych, kolejnych warsztatów!

PS


Polecam stronę projektu http://ryby.wwf.pl/ - znajdziecie tam ciekawe informacje o rybach oraz pobierzecie bezpłatną, ciekawą książkę kucharską wydaną specjalnie z okazji organizacji tej kampanii.  

No i oczywiście - zachęcam każdego amatora ryb to bardziej świadomych zakupów - mamy realny wpływ na różnorodność tego, co żyje w morzach i oceanach!

Tak na marginesie - talerze prawie jak w Top Chefie :)


5 komentarzy :

Kaśka pisze...

Zapowiada się ciekawie:)

Mańka pisze...

Jasne musimy dbać o nasze rybki:)

Krzysiek pisze...

Jestem za! Wiecie jak miło oglądać na żywo takie ryby? Nie zjedźmy ich wszystkich!

Dawid Furmanek pisze...

Kaśka, fajna inicjatywa to musi być ciekawie :)

Dawid Furmanek pisze...

Mańka i Krzysiek - zgadzam się z Wami dlatego trzeba myślę, że warto propagować takie działania!

Prześlij komentarz