Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko

Najlepsza pizza w Lublinie Polsce prawdziwa włoska cienka przepis na pizzę gdzie zjeść piec opalany drewnem mąka typu 00 drożdże czas wyrastania kuchnia włoska restauracja rzymska makarony pasty
Nie przywykłem do tego aby przywiązywać się do jakiegoś miejsca. Nawet chyba nie lubię takiego odczucia, że jestem z czymś związany, po części zależny od tego. Niemniej jednak, nie walczę z tym, co przyjemne, z miejscem gdzie czuję się dobrze. A jak jeszcze mam możliwość coś zjeść bez wahania "czy tym razem będzie także smacznie?", to już totalnie poddaję się temu miejscu! Tak też właśnie jest w Aventino w Lublinie gdzie z krwi i kości rzymianin serwuje najlepszą pizzę w Lublinie, i prawdopodobnie jedną z lepszych w Polsce! Miałem przyjemność porozmawiać chwilę z właścicielem o pizzy, zajrzeć na kuchnię, zrobić kilka zdjęć i skosztować chyba po raz 50 tego pysznego placka z Grodzkiej 1.

Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko


Nie ważne jaki masz sprzęt


Są restauracje, które chwalą się tym, że ich pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem. Inne z kolei rzucają magicznymi liczbami typu 450 stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego, co najważniejsze w pizzy - ciasta. Właściciel Aventino, Patrizio Bolognesi, przyznał, że to na jakim sprzęcie robimy pizzę nie jest aż tak istotne. On sam swoją pizzę wypieka w piecu elektrycznym w temperaturze 280 - 300 stopni Celsjusza. Ale do tego ma genialne ciasto na pizzę, którego recepturę dopracowywał przez długi czas (rzecz jasna mąka typu 00 jest sprowadzana z Włoch). Sprzęt, którego kucharz użyje ma mu pomóc w zrobieniu cieniutkiej i chrupiącej pizzy - a czy tego dokona w piecu takim, a nie innym, w takiej temperaturze, a nie innej - mniejsza z tym.

Ciasto, ciasto, ciasto


Byłem mocno zdziwiony, gdy usłyszałem, że Patrizio Bolognesi na 10 kg ciasta dodaje wyłącznie 8 gram świeżych drożdży! Oczywiście ilość drożdży zależy od pory roku - od temperatury i wilgotności powietrza. Inaczej ciasto będzie wyrastało zimą, jeszcze inaczej w upalne dni lata. Ale i tak wyrobione ciasto potrzebuje czasu - od 24 do 36 godzin na wyrośnięcie. Jak mówi nasz rzymianin, ci, którzy ciasto wkładają do wyrośnięcia do lodówki, mogą uzyskać nieciekawy efekt - kwaśne ciasto.

Najlepsza pizza w Lublinie Polsce prawdziwa włoska cienka przepis na pizzę gdzie zjeść piec opalany drewnem mąka typu 00 drożdże czas wyrastania kuchnia włoska restauracja rzymska makarony pasty

Najlepsza pizza w Lublinie Polsce prawdziwa włoska cienka przepis na pizzę gdzie zjeść piec opalany drewnem mąka typu 00 drożdże czas wyrastania kuchnia włoska restauracja rzymska makarony pasty
Najlepsza pizza w Lublinie Polsce prawdziwa włoska cienka przepis na pizzę gdzie zjeść piec opalany drewnem mąka typu 00 drożdże czas wyrastania kuchnia włoska restauracja rzymska makarony pasty

Edukacja Polaków trwa


W trakcie naszych rozmów wywnioskować można było jedno - jest co raz lepiej w kwestii edukacji Polaków na temat pizzy. Po ponad trzech latach funkcjonowania Aventino, jest co raz mniej osób proszących o keczup czy sos czosnkowy do pizzy albo o to aby była na grubym cieście. Przede wszystkim pizza ma być lekkim posiłkiem, który spożywa się po przystawkach i powinna być zamawiana jedna na jedną osobę. Dlatego w Aventino dostaniecie prawdziwie cieniutką pizzę, która w piecu siedzi ok. 4 minuty! Jest lekka, nie ocieka tłuszczem i nie załamuje się od nadmiaru składników! A sos pomidorowy? Bajeczny! I do diaska, zrobiony jest tylko z przetartych pomidorów - bez soli, cukru itd. Ważny jest także ser mozzarella - ten w Aventino jest włoski - przychodzi do restauracji w jednym kawałku, który na bieżąco jest tarty. Tak samo inne składniki - powinno być ich kilka ale za to świetnej jakości. Bo jak potwierdzi niejeden szef kuchni, bardzo dobre produkty w kuchni bronią się same!

Najlepsza pizza w Lublinie Polsce prawdziwa włoska cienka przepis na pizzę gdzie zjeść piec opalany drewnem mąka typu 00 drożdże czas wyrastania kuchnia włoska restauracja rzymska makarony pasty

Najlepsza pizza w Lublinie Polsce prawdziwa włoska cienka przepis na pizzę gdzie zjeść piec opalany drewnem mąka typu 00 drożdże czas wyrastania kuchnia włoska restauracja rzymska makarony pasty

PS - z życia wzięte


W USA widziałem pizzę z plastrami ziemniaków... Ale będąc na Sycylii zobaczyłem rzeczy, które nie śniły się nawet najstarszym filozofom. Otóż lokalni mieszkańcy miasta Ragusa zamówili pizzę (na grubym cieście), a na niej była fura frytek... To jeszcze nic! Inna opcja to pizza z dwoma spodami, gdzie jeden z nich po upieczeniu położony był na wierzchu pizzy - tworzyło to taką śmieszną kanapkę. Albo to samo - dwa spody - a w środku chyba z pół słoika Nutelli.

Drodzy Polacy, nie idźcie tą drogą, nie idźcie!

Najlepsza pizza w Lublinie Polsce prawdziwa włoska cienka przepis na pizzę gdzie zjeść piec opalany drewnem mąka typu 00 drożdże czas wyrastania kuchnia włoska restauracja rzymska makarony pasty

PS dwa


Nie wspomniałem, że w Aventino dostaniecie także świetne makarony, bo nie o makaronach ten wpis : )


Więcej info Aventino na FB.

Najlepsza pizza w Lublinie Polsce prawdziwa włoska cienka przepis na pizzę gdzie zjeść piec opalany drewnem mąka typu 00 drożdże czas wyrastania kuchnia włoska restauracja rzymska makarony pasty


Najlepsza pizza w Lublinie Polsce prawdziwa włoska cienka przepis na pizzę gdzie zjeść piec opalany drewnem mąka typu 00 drożdże czas wyrastania kuchnia włoska restauracja rzymska makarony pasty




 

7 komentarzy :

Anonimowy pisze...

Niech się lepiej pochwali, że przepis na ciasto(te wspaniałe proporcje) ma od Polaka, który tam pracował heh

Anonimowy pisze...

ile darmowych placków dostaje się za taki ładny wpis? ;)

Dawid Furmanek pisze...

Hm, przepis na ciasto od Polaka? O tym nic nie wiem... ale wiem, że darmowych placków dostałem w życiu kilka - w twarz : )

Czy smakuje? pisze...

W Aventino pizza jest świetna, ale czy najlepsza? Niekoniecznie...

kodeks pisze...

Najsmaczniejsza pizza jest w Dominium moim zdaniem - przynajmniej w lokalu w Galerii Orkana. Pizza włoska, smaczna, na cienkim cieście, taka jaka mi najbardziej odpowiada. Dużo składników, przyprawy, pizza rzeczywiście pachnąca - no i dużo promocji. Wam również taka pizza najbardziej odpowiada?

arczis pisze...

To zajrzyj jeszcze do ich lokalu w Plazie. Nie wiem co oferują na Orkana, ale w Plazie masz drugą pizzę w dostawie za 5 zł, w tygodniu jest pizza do 13 za pół ceny. Z pizz na cienkim cieście jakie jadłem w okolicy, ta smakuje mi najlepiej. Inna sprawa, że mają faktycznie ciekawe zestawienia składników.

Unknown pisze...

No właśnie, pizza to kwestia gustu - ja np. nie lubię gdy na pizzy jest dużo składników ale za to lubię jak jest naprawdę cieniutka i ma odpowiednie proporcje jeśli chodzi o ciasto-sos-ser. Podejrzewam, że każdy może mieć swoje ulubione proporcje.

Prześlij komentarz