Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych


Każdy kto robił choć raz placki ziemniaczane zapewne miał dylemat - ziemniaki trzeć na małych czy dużych oczkach? No tak, można kalkulować - szybciej będzie zetrzeć na dużych oczkach ale dłużej trzeba smażyć. Hmmm, a może by tak pójść na łatwiznę i zaryzykować? Pozbyć się dylematów, wątpliwości. Spróbujmy!

Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych


Z tego lenistwa ale także i czystej ciekawości postanowiłem sprawdzić czy i jak wyjdą placki, do przygotowania których użyłem zmiksowanych ziemniaków. Dodatkowo do masy ziemniaczanej dodałem co raz to bardziej modny i jakże zdrowy jarmuż. Wystarczyło tylko obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać pokrojoną cebulę oraz porwane liście jarmużu do blendera kielichowego i zmkisować na jednolitą masę. Oczywiście 2 jajka, sól i pieprz to dodatki obowiązkowe do placków ziemniaczanych. Zamiast jarmużu możemy oczywiście dodać inne zielone warzywo - szpinak, brokuł i odrobinę natki pietruszki, koperek, liście z łodyżek selera, natkę z marchewki? Czemu nie?! Masa ziemniaczana ma być dość zwarta i pulchna - uzyskamy tą miękkość dzięki dłuższemu miksowaniu w blenderze, który napowietrzy nam całą masę. Pamiętajcie, że gotową masę najlepiej wykorzystać od razu gdyż będzie nam się, oddzielać od wody, a co najgorsze - utleniać i ciemnieć. 

Aby uzyskać w miarę identyczny i okrągły kształt placków ziemniaczano-jarmużowych użyłem pierścienia cukierniczego, który położyłem na rozgrzanym oleju.

Gulasz wieprzowy z papryką


Im prościej tym lepiej. A że cały przepis jest dla osób trochę leniwych, wspomóżmy się szybkowarem. Wystarczy do gulaszu z połowy kilograma łopatki wieprzowej dodać jedną cebulę, jedną-dwie papryki, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej.

Mięso pokrojone w kostkę bardzo mocno obsmażamy na oleju w szybkowarze, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zalewamy wodą + sól / rosołem, minimalnie wymaganą ilością (oznaczenie ilości w szybkowarze), dorzucamy kilka listków laurowych i ziele angielskie, połowę papryki, paprykę słodką i ostrą w proszku. Zamykamy szybkowar i dusimy kilkanaście minut w szybkowarze (dłużej w zwykłym garnku - do miękkości mięsa), dodajemy pozostałą paprykę pokrojoną w grube kawałki, - gotujemy dalej aż mięso będzie niemal się rozpadać, papryka będzie miękka - doprawiamy solą jeśli trzeba lub papryką ostrą gdy nie czujemy "mocy".

Placki ziemniaczane jarmużowe z gulaszem wieprzowym z łopatki z papryką dla leniwych|Papryki jarmuż|Placek z ziemniaków i cebuli|Przepis na najlepsze placki dla dzieci zielenina dieta bezglutenowa mąka kukurydziana Blo blogger kulinarny lubelskie Lublin Dawid Furmanek warsztaty kulinarne mEATing pokazy gotowania


Rozdzielając i dusząc paprykę w dwóch etapach uzyskamy z jednej stronę naturalny zagęstnik sosu, a z drugiej ciekawszą konsystencję na podniebieniu. Jeśli gulasz wyszedł Wam zbyt rzadki - możecie go zagęścić. Zamiast typowej zasmażki, proponuję w miseczce połączyć odrobinę mąki kukurydzianej z płynem z garnka. Dodać pulpę do garnka i zagotować by pozbyć się smaku surowizny. 

PS
Polecam takie eksperymenty z plackami dla osób dorosłych i dzieci, które mają awersję do zieleniny. 

Generalnie eksperyment zaliczam do udanych. Dzięki zmiksowaniu wszystkiego w blenderze nie musiałem odciskać startych ziemniaków i odlewać nadmiaru wody oraz zawartych w niej dobrodziejstw. Dodatkowo blender wykonał prawie całą robotę za mnie - pobyłem się dylematów! Jarmuż nadał ciekawy smak plackom. Same placki wyszły pulchne, wilgotne i chrupiące z zewnątrz. A o to właśnie mi chodziło. 

Dodatkowo przepis jest w 100% bezglutenowy.
 

6 komentarzy :

Ola pisze...

Mmm, wygląda pysznie, dzisiaj chyba wypróbuję:)

Dawid Furmanek pisze...

Mam nadzieję, że wyszło interesująco :)

babsko pisze...

Jadłabym:D

Portos pisze...

Super pomysł!

Dawid Furmanek pisze...

Dzięki! Czasami proste rzeczy rodzą się w głowach z lenistwa :)

klaudia pisze...

Pyszne placuszki :)

Prześlij komentarz