Uwielbiam risotto. Dlatego też pewnie pojawia się kolejny przepis, którego królem jest ryż arborio (niedługo pojawi się kolejny...) Po prostu mogę jeść je na okrągło. Opcja z krewetkami, indykiem, kurczakiem albo po prostu z dodatkiem jakiegoś warzywa. Nie ma to większego znaczenia - ma być maślane, kremowe, hmmm. Mając dosłownie kilka produktów możemy zrobić smaczne, sycące danie jednogarnkowe. Bazą jest zawsze ryż, cebula, trochę masła i oliwy oraz niedzielny rosół... Reszta? Np. śliczne brązowe pieczarki i odrobina ostrego chrzanu.
Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem
Pieczarki (ok. 400 g) myjemy i kroimy na ćwiartki, smażymy na dużej patelni - bardzo mocno nagrzanej, z kilkoma łyżkami oliwy - do momentu aż się zrumienią. Zmniejszamy ogień, dodajemy porządną łyżkę masła i jedną, średniej wielkości cebulę. Dusimy kilka minut i dodajemy ryż arborio - 2 garści na osobę. Po paru minutach zaczynamy dolewać stopniowo gorący rosół. Często i energicznie mieszamy potrawę, dolewając oczywiście co chwilę rosół, do momentu aż ryż będzie al dente. Na sam koniec dokładamy łyżkę masła oraz kilka łyżeczek chrzanu - do uzyskania odpowiedniej ostrości. Risotto można podać z parmezanem.
I po robocie.
PS
Dobrze jest, gdy na risotto składa się mniej więcej połowa ryżu i połowa pozostałych składników.
2 komentarze :
ciekawy przepis na risotto!
Niezłe!
Prześlij komentarz