Beaujolais Nouveau - wino do 20 zł

Są wina i wina. Są także wina, które mają niewiele wspólnego z winem. Nazywają się tak bo... nie wiem. Trzeba byłoby zapytać producentów tego trunku. Albo nie! Lepiej zapytać tych, którzy konsumują je. Zacznijmy np. od samego komentarza do nazewnictwa tego napoju: Apetit Mocny, Pierwsza Liga, Git, Byk, Mały Biały Miś, Pokusa, Bączek, Krycha, Menello, Ziomal, Kici Kici, Komandos. Na podstawie tychże nazw można określić grupę docelową i to kim są na co dzień. Z pewności znajdzie się wśród tych ludzi jakaś otwarta na świat, wszędobylska Krycha, na którą ma ochotę znany wszystkim na osiedlu stary zabijaka - Komandos. On to wraz z Ziomalem, Bykiem i Bączkiem okupują od godziny 6:00 przestrzeń przed zaprzyjaźnionym sklepem spożywczym. Każde ich poranne spotkanie to wręcz pierwsza liga szaleństwa, gdzie każdy przyzna, że jest git, a apetyt to oni mają mocny na Kici Kici (coś jak Cin Cin). Z kolei po spożyciu dużej ilości Menello niejednego Małego Białego Misia można ujrzeć...

Beaujolais Nouveau
Beaujolais Nouveau, cena: 17 zł
W rejonie Burgundii powstaje średnio około 228 milionów butelek wina. 144 miliony to butelki Beaujolais (czyt. bożole). Jest to czerwone wino, które w całości powstaje ze szczepu Gamay, jest zazwyczaj lekkie i pełne owocu. Pije się je młode i uwaga - można podawać schłodzone (do ok. 12-14 stopni Celsjusza). Dzięki niższej temperaturze wyzwala się kwaskowo-owocowy aromat. Ze względu na przystępną cenę i łatwy dostęp, w USA jest to najchętniej kupowane wino. Właśnie - są wina dobre w rozsądnej cenie jak np. Beaujolais Nouveau (czyt. bożole nuwu). To młode wino, które powstaje w winnicach na północ od Lyonu. Jest lżejsze i bardziej owocowe niż podstawowe Beaujolais. O co chodzi z tym Nouveau? A chodzi o to, że jest to własnie "nowe" wino. Jest zbierane, dojrzewane, butelkowane i sprzedawane już zaledwie po kilku tygodniach. Dzięki temu winiarze uzyskują prawie natychmiastowy zwrot poniesionych kosztów. Beaujolais Nouveau należy skonsumować w ciągu pół roku od zabutelkowania. Pojawia się w sprzedaży dokładnie w trzeci czwartek listopada.

Beaujolais Nouveau i jedzenie
Należy je łączyć z niezbyt ciężkimi daniami - cielęcina, rybami czy drobiem. Dobre połączenie tego wina jest także z lekkimi serami, grillowanymi mięsami ale na pewno nie idzie ono w parze ze słodyczami. 

Już wyobrażam sobie picie schłodzonego Beaujolais w ciepłe, słoneczne dni i nawet nie miałbym oporów skonsumować go pół na pół ze schłodzoną wodą. Naprawdę smakowe, delikatnie półwytrawne, lekkie i pasujące do wielu potraw. Zatem szukajcie w swoich sklepach młodego, dobrego wina Beaujolais Nouveau w przystępnej cenie - wg mnie uniwersalne czerwone półwytrawne wino.
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz