Było minęło - Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

W dniach 9-11 września 2011 r. zorganizowano Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Jak informuje nas strona internetowa tego wydarzenia, na festiwal złożyły się rozmaite konkursy, warsztaty kulinarne, spotkania z VIPami, no i oczywiście sprzedaż produktów z różnych części Europy. Impreza przeplatana była wieloma koncertami, wernisażami. Naprawdę było tego dużo. Tylko dlaczego organizatorzy nie zadbali bardziej o stronę www EFS? OK, przeglądam program eventu, coś mnie zainteresowało, wybieram się tam... Tam to znaczy gdzie? No właśnie - w nielicznych przypadkach tylko wskazano miejsce, w którym zostanie zrealizowany wybrany przez nas punkt programu. A jak chcę dowiedzieć się coś więcej np. o konkursie  Smaki Lubelszczyzny: kategoria uczniowie, które miało miejsce w Czarciej Łapie? Kto weźmie udział w konkursie, o co w ogóle w nim chodzi, kto i wg jakich kryteriów ocenia? Nic nie ma! Myślę, że poprzez takie ruchy, organizatorzy sami sobie strzelają w kolano.

No nie wiem, wydarzenie może i fajne ale dręczy mnie jedno pytanie - dlaczego tak słabo wypromowano to wydarzenie. Jeśli słaba promocja to i mniej odwiedzających. Jak mniej odwiedzających to mniejszy utarg dla osób, które całymi dniami stały, sprzedając swe produkty. Obchodząc wszystkie straganiki rozmawiałem ze sprzedawcami i niemalże wszędzie słyszałem "kiepsko, kiepsko". Często porównywano to wydarzenie do Jarmarku Jagiellońskiego, z którego zyski ze sprzedaży były kilkukrotnie wyższe dla tychże osób.

Mimo tego uważam, że zawsze warto uczestniczyć w takich wydarzeniach, łyknąć odrobinę innych smaków, które bez wątpienia mogą wpisać się w kulinarną krainę Lubelszczyzny. Dodatkowo podczas takich imprez wielu wystawców może wspomóc promocję swoich wyrobów, jak widać na zdjęciach poniżej. 


wyśmienite wędliny
niezwykle aromatyczne sery


jeden bochenek ważył ok. 3 kg...
idealnie pasuje do ogórków kiszonych i smalcu


proste i bardzo smaczne - krokieciki
w cieście francuskim
z pieczarkami z lubartowskiej cukierni

do degustacji m.in. soczyste polędwice





genialna rzecz - mięciutka słoninka w ostrej papryce








rewelacyjny kindziuk i inne rarytasy




podobno wędzą nawet krewetki

wędzone mięso z suma

pieróg biłgorajski z kaszy gryczanej i powyżej z kaszy jaglanej (słodki)


gotowanie z VIPami (tutaj Małgorzata Kalicińska przygotowująca kapłon)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz