Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką


 Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką
Są miłośnicy makaronów i są wielbiciele wątróbki. Przez chwilę zastanawiałem się co może być łącznikiem między tymi produktami.   Możecie pomyśleć - jak można zestawić makaron z wątróbką i bazylią? I właśnie o to chodzi - cała magia kuchni aby żonglować rozmaitymi, wydawałoby się skrajnie pasującymi do siebie, składnikami.  


Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką


Oczyszczoną wątróbkę drobiową (150 g) marynowałem w pokojowej temperaturze przez 30 minut w takiej o to miksturze: ocet balsamiczny, jasny miód, musztarda stołowa (po łyżeczce) oraz odrobina soli, pieprzu i łyżka oliwy. Tak przygotowaną wątróbkę grillowałem jak najkrócej aby zachować jej delikatną strukturę, kruchość i smak.  W garnku, w którym ugotował się makaron (200 g), podsmażyłem przez 2 minuty w dużej ilości oliwy paprykę, po czym dodałem makaron, wymieszałem i zestawiłem całość z ognia. Za pomocą dużego "widelca" do mięsa nawinąłem porcję makaronu i zsunąłem ją na talerz.Gotowe kawałki wątróbki przekroiłem na pół i wio na makaron. Całość posypałem kilkoma posiekanymi listkami bazylii.

 Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką - gotowe.

Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką
Dzięki takiej marynacie wątróbka nabiera nowego wymiaru w kuchni - jest delikatnie słodka i ma ciekawy posmak gorczycy z musztardy oraz gorycz octu. Aromatyczna i odświeżająca moc bazylii wieńczy dzieło, która doskonale pasuje do makaronu.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz