Wydawałoby się, że rabarbar to taka nudna roślina. No bo wg systematyki roślin rabarbar to - rodzina: rdestowate, rząd: goździkowce, klasa: okrytonasienne itd. Jednak ostatnio miałem okazję spróbować wyśmienitego drinka, którego, o dziwo, dominującym smakiem był rabarbar.
Jego przygotowanie jest proste. Syrop malinowy (50 ml) wlewamy do szklanki w pierwszej kolejności, ponieważ ma największą gęstość. Następnie kilka łodyżek rabarbaru należy wrzucić do sokowirówki, a uzyskany sok (100 ml) połączyć z czystą wódką (50 ml). Kończymy drinka poprzez uzupełnienie szklanki wodą z kruszonym lodem. No i słomeczka. Brakuje tylko dla ozdoby pociętej na długie, wąskie paski łodygi rabarbaru, który można byłoby schrupać.
rabar(barowe) orzeźwienie
Jego przygotowanie jest proste. Syrop malinowy (50 ml) wlewamy do szklanki w pierwszej kolejności, ponieważ ma największą gęstość. Następnie kilka łodyżek rabarbaru należy wrzucić do sokowirówki, a uzyskany sok (100 ml) połączyć z czystą wódką (50 ml). Kończymy drinka poprzez uzupełnienie szklanki wodą z kruszonym lodem. No i słomeczka. Brakuje tylko dla ozdoby pociętej na długie, wąskie paski łodygi rabarbaru, który można byłoby schrupać.
Pijąc napój ma się wrażenie, że to jest coś zupełnie innego, nie te smaki, które na co dzień goszczą w naszych ustach - bardziej subtelne - delikatne poruszenie słodyczy malin z lekkim posmakiem i orzeźwieniem rabarbaru, podniesione do potęgi drugiej za sprawą alkoholu. Zatem orzeźwienie rabarbarem nie tylko w barze.
2 komentarze :
...skądś to znam! Pozdrowienia!;)
bo dobre akcje należy wspierać
Prześlij komentarz