Pomarańcze i posmak amaretto


pomarańcze z amaretto lody rodzynki gorzka czekolada
Z deserami to jest różnie - są takie, które po zrobieniu należy natychmiast serwować. Są i takie, które lepiej aby swoje odstały w chłodnym miejscu. Pomarańcze z rodzynkami i amaretto na lodach śmietankowych - ten deser można zarówno podawać z biegu lub odstawić na noc do lodówki i serwować, gdy rodzynki zmiękną od soku z pomarańczy i alkoholu.


Pomarańcze i posmak amaretto


jak obierać pomarańcze z amaretto lody rodzynki gorzka czekolada

Obieranie w ten sposób pomarańczy jest może czasochłonne ale warte zachodu. Usuwamy całą skórkę i pozbywamy się cierpkiego smaku z białego miąższu. Pokrojone w  grubą kostkę pomarańcze przekładamy do miski i dosypujemy rodzynki. Najlepiej odstawić na noc pomarańcze. Następnie można odlać nadmiar soku, przekładając je na sitko. Wlewamy kilka łyżek aromatycznego amaretto (w moim przypadku jest to migdałowe amaretto z nutą wiśniową).

pomarańcze z amaretto lody rodzynki gorzka czekolada

Kropką nad i w tej propozycji deseru jest posypanie pomarańczy dobrą, gorzką lub słodką czekoladą (co kto woli). 


Topniejące delikatnie lody, chłodne, soczyste i słodkie pomarańcze oraz nutka alkoholu wokół innych smaków... i ma się ochotę na jeszcze więcej.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz