Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | CZY WARTO SIĘ WYBRAĆ?

Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski


1918 rok - to rok dla nas, Polaków, niezwykle istotny. Wtedy to właśnie odzyskaliśmy niepodległość. Wiele postaci, wydarzeń kształtowało nasz kraj zarówno pod względem ustrojowym, społecznym jak i kulinarnym. I tu mamy, z punktu widzenia mojego światka gastronomicznego, ciekawą rzecz. Otóż wydano m. in. książkę "Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)". Żeby było mało, zaangażowano w to przedsięwzięcie wielu znakomitych kucharzy, którzy wzięli na warsztat dawne przepisy ale dodali do nich własne przemyślenia. Te myśli i kombinacje przełożyły się z kolei na nową interpretację dań, które z Polską i polskością są niezwykle związane. Oprócz opracowania receptur na nowo, każdy z szefów kuchni mógł sobie pozwolić na jeszcze bardziej osobistą analizę danej potrawy. Tak też uczynili m. in. wybrani szefowie kuchni z Lublina. Jednym z nich jest niezwykle zdolny Jarek Sak - szef kuchni prężnie działającego lokalu w Lublinie - Trybunalska City Pub. 

Udałem się więc do Trybunalskiej na kolację składającą się aż z 5 potraw... Hmmm, bo ja wiem... czy warto?

Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | recenzja

Sałatka grenadierska
świeca wołowa / ziemniak / kiszony pomidor / jajko / majonez jabłkowy / cebula / chleb | 26,90

Sałatka grenadierska | Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski - Trybunalska City Pub Lublin

Sałatka grenadierska | Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski - Trybunalska City Pub Lublin

Na uwagę zasługuje tutaj w szczególności świeca wołowa - usmażona w punkt. Dla mnie to był stopień wysmażenia blue. Cieplutkie mięsko, które rozpływało się w ustach. Dodatkowo lekkości tej sałatki dodały lekko kiszone pomidory, nawet odrobinę słodkawe. Cebulki marynowane nadały ostrości sałatce. Nie obyłoby się bez nośnika smaku czyli tłuszczu - majonezu oraz żółtka z jaja przepiórczego. Chips ziemniaczany nadał ciekawej chrupkości całości. Można jeść i jeść takie sałatki. Po tym daniu wiedziałem, że czeka mnie ciekawa podróż kulinarna. 


Zupa cebulowa
Cydr Lubelski / kasza gryczana / majeranek / chleb / boczek wędzony / ser Bursztyn dojrzewający 15 m-cy | 16,90

Zupa cebulowa | Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski - Trybunalska City Pub Lublin

Zupa cebulowa | Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski - Trybunalska City Pub Lublin


To co zapadło mi w pamięć po pierwszych łyżkach - 200% smaku cebuli z cebuli. I zapomnijcie tutaj o cebularzu lubelskim. Ten smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Smak cebuli przełamany niefiltrowanym Cydrem Lubelskim - dzięki czemu zupa nie była mdła. Ale to nie wszystko - chrupki chlebek w stylu flatbread z boczkiem wędzonym i cebulą z pastą z cebuli z masłem oraz z dojrzewającym serem Bursztyn (15 miesięcy dojrzewał!). Sugestia szefa - dodać ser do zupy aby "chwycił" więcej temperatury z zupy. Efekt? Zajebisty. Sam ser ma w sobie mnóstwo smaku umami, jest lekko kwaśny, słonawy. Kasza gryczana była pożądanym dodatkiem dla ciekawszej faktury całej zupy. Mega przyjemne doznanie!


Fasolka po bretońsku
fasola / pomidory / pieczarka borowikowa / szynka z karpia z Pustelni | 26,90

Fasolka po bretońsku | Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski - Trybunalska City Pub Lublin

Fasolka po bretońsku | Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski - Trybunalska City Pub Lublin


Osobiście nie lubię gdy w fasolce po bretońsku sos pomidorowy dominuje nad resztą smaków. I tu, ku mojemu zdziwieniu, właśnie tak nie było. Lekki sos pomidorowy nienachalnie spoił wszystkie smaki w jedną całość. Był też odpowiednio ostry dzięki  odpowiedniej papryce. Zakładam, że doprawiany był również papryką wędzoną - jednym z moich ulubionych produktów. Sama fasolka nie była sucha i ziarnista w środku - co niestety często można spotkać. Chrupkie i jędrne pieczarki to kolejna faktura w tym ciekawym daniu. Dobre danie to sięganie po wysokiej jakości produkty. Takim też jest karp wędzony z lokalnego przedsiębiorstwa (Pustelnia). Z zamkniętymi oczami mało kto zgadłby, że to mięso z karpia. Ten był mega soczysty, rozpływał się ustach, a jego wędzony aromat nadał całości właściwego kierunku - smakowitość.


Legumina marmeladowa jabłeczna
jabłko / piernik / wątróbka kacza | 16,90

Legumina marmeladowa jabłeczna | Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski - Trybunalska City Pub Lublin

Legumina marmeladowa jabłeczna | Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski - Trybunalska City Pub Lublin


Czy to deser czy to przystawka? Danie może i być kontrowersyjne dla poniektórych. Na pewno nie dla mnie. Ja mógłbym jeść coś takiego jako alternatywa dla słodkich, francuskich śniadań.
Czyli mamy tutaj spód z piernika, podpieczony kogel mogel z lekko kwaśnymi jabłkami (uprzednio ugotowanymi sous-vide ze skórką z cytryny). Drugim niezwykle istotnym elementem potrawy jest parfait z kaczej wątróbki. Czyli coś pomiędzy pasztetem a musem. Jedno z moich ulubionych dań samo w sobie - bardzo intensywne, słonawe i intensywne w smaku, kremowe, wilgotne. Wielu kucharzy myśli, że dekoracja jest dla dekoracji i niekoniecznie musi się wiązać smakowo z tym, co na talerzu. Otóż pędy groszku nie trafiły tutaj przez przypadek - poprzez swoją lekką goryczkę odświeżyły całość i połączyły słone, słodkie i kwaśne smaki. Jedyną rzeczą, której bym oczekiwał - jeszcze więcej kwaśnego smaku w jabłkach. Ale nawet bez tego zjadłbym takie danie do porannej i poobiedniej kawy :)

PS Po definicję leguminy odsyłam np. do Wikipedii.


Placek drożdżowy
renkloda / węgierka / beza | 13,90

Placek drożdżowy | Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski - Trybunalska City Pub Lublin

Placek drożdżowy | Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski - Trybunalska City Pub Lublin


Teoretycznie cały zestaw dań można byłoby skończyć na punkcie 4. Bo było tam trochę słodyczy. Niemniej, na koniec deser, który dla mnie jest do jedzenia bez jakichkolwiek sztućców. Bułka drożdżowa poszarpana w dłoniach i podpieczona lekko z cukrem pudrem to świetny "przyrząd" do zbierania sosów śliwkowych z talerza. Bułka chrupka z zewnątrz, w środku miękka i sprężysta. Na uwagę także zasługują sosy - tak, liczba mnoga - ponieważ zrobione były z dwóch odmian śliwek bez dodatku cukru. Zachowały dzięki temu swoją lekką nutę słodyczy i wyraźny kwaśny akcent. Mini bezy to zwieńczenie słodyczy w tym deserze. Polska na talerzu można by rzec.
PS
Ciekawe jakby użyć tutaj jakiejś kwaśnej śmietany w stylu crème fraîche, a może i jakiś serek mascarpone wymieszany z olejem miętowym... Tak dla lepszego poślizgu ; ) 

CZY WARTO? 

Skoro dobrnęliście do końca recenzji, myślę, że nie macie wątpliwości czy warto udać się na takie doznania. Fajne jest to, że szef kuchni nie zaproponował tylko całego zestawu jako całości - bez opcji zakupu pojedynczych potraw. Ludzie o różnych preferencjach smakowych znajdą coś dla siebie. Może ktoś zasmakuje w zupie cebulowej, może ktoś pierwszy raz zje kacze parfait, a może pojęcie legumina zadomowi się na nowo w naszych codziennych słownikach? Tego nie jestem pewien. Ale pewien jestem, że to menu, którego spróbowałem jest dziełem naszej historii, odtworzonym na nowo przez polską gastronomię, zinterpretowanym właściwie przez Jarka Saka. Wielki szacun!


Jak to jest w praktyce?

Szukajcie w swoich miastach restauracji/lokali biorących udział w tym niezwykle ciekawym wydarzeniu kulinarnym. Na pewno zaskoczy Was kreatywność polskich szefów kuchni, ich szacunek do tradycji, produktów i kulinarnego dziedzictwa Polski.

Pamiętajcie, że takie smakołyki tylko do 11 listopada!


 KLIKNIJ - Zobacz listę restauracji w DUŻEJ rozdzielczości


Kto za tym stoi? 


Sam Tydzień Kuchni Polskiej jest częścią szerszej inicjatywy MAKRO Polska - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski. Jak możemy wyczytać na tej stronie: "Misją programu jest zwiększenie świadomości Polaków na temat bogactwa tradycji naszego kraju oraz rozbudzenie wśród nich patriotyzmu kulinarnego. Realizujemy ją poprzez szereg warsztatów, spotkań i materiałów edukacyjnych skierowanych do szefów kuchni, restauratorów i uczniów szkół gastronomicznych. Wybitni szefowie kuchni i historycy tworzą grono ekspertów, którego liderem jest Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie." 

Cytując organizatora akcji, "Tydzień Kuchni Polskiej to wyjątkowa i jedyna tego typu akcja w Polsce. Wyselekcjonowane restauracje w całym kraju wprowadzą specjalne menu inspirowane książką (...). Menu składać się będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika."

Dodam jeszcze, że książka liczy ponad 300 stron, a jej zawartość jest także w języku angielskim. W publikacji zamieszczono 50 historycznych receptur oraz ich współczesne interpretacje. Oprócz ciekawych opisów, receptur i komentarzy, są w książce bardzo ładne zdjęcia potraw więc dla wzrokowców - jest też na czym oko zawiesić! 

Jak mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w MAKRO Polska - "Książka zostanie bezpłatnie przekazana do ambasad Polski na całym świecie, szkół  gastronomicznych, restauracji i hoteli biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej."

Wg mnie super pomysł i oby takich więcej!


  
Tydzień Kuchni Polskiej - Polskie Skarby Kulinarne - Kulinarne Zjednoczenie Polski


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz