Risotto z kaszy pęczak i białych szparagów

Podobno szparagi są zdrowe, nawet wpływają na poprawę humoru. Do ich zalet należy także regulowanie poziomu cukru we krwi. Ale najważniejsze aby po prostu nie przegapić tego krótkiego sezonu na szparagi i jeść je do oporu. Tym bardziej, że czekamy na ten rarytas jakieś 10 miesięcy! Potem zostają nam tylko marynowane i mrożone wersje. 

risotto z kaszy pęczak z białymi szparagami


Zatem dziś zielonkawa kasza pęczak a'la risotto z białymi szparagami - taka mała wiosenna wariacja szparagowa.

Risotto z kaszy pęczak i białych szparagów

Zdrewniałe końcówki szparagów usuwamy, resztę kroimy pod skosem na pół centymetrowe kawałki, główki zostawiamy dłuższe. Do gotującego się delikatnego rosołu (odrobinę posłodzonego) wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową. Podsmażamy kaszę (pojemność filiżanki) kilka minut na maśle (1 łyżka) i oleju rzepakowym (1 łżyka). Dolewamy stopniowo zachowany rosół, w którym gotowały się szparagi. Mieszamy energicznie tak, jak to robimy przy tradycyjnym risotto. Kasza będzie stawać się miękka nawet 30 minut dlatego w razie potrzeby możemy dolewać gorącej wody. Kiedy kasza jest al dente, wlewamy 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%. Na ostatnie kilka minut wlewamy wcześniej zmiksowany w 100 ml wody średni pęczek szczypiorku (tylko zielona część), dorzucamy łyżkę masła, solimy i porządnie doprawiamy czarnym pieprzem. Wyłączamy gaz, dorzucamy wcześniej podgotowane szparagi, mieszamy całość, posypujemy szczypiorkiem, dekorujemy główkami szparagów.

risotto z kaszy pęczak z białymi szparagami

Teraz szukamy na straganach zielonych szparagów....

2 komentarze :

K. pisze...

Komentarz kilka lat później ale może się uda, bo mam kilka pytań.. ;)
Ile szparagów, ilepowinno być rosolku, o jakiej pojemności filiżanki mowa oraz na ile porcji jest ten przepis? Pozdrawiam! K.

Unknown pisze...

Trudno powiedzieć ile dokładnie szparagów - im więcej tym lepiej ;) Podobno idealne risotto to takie, gdzie stosunek ryżu/kaszy do innych składników jest 50/50. Filiżanka taka zwykła jak zamawiamy kawę americano w kawiarni :) A rosołu tyle, ile kasze "wypije" - tego nigdy nie da się precyzyjnie określić. Myślę, że nawet może być litr na filiżankę kaszy bo sporo płynu odparowuje w trakcie gotowania. Z jednej filiżanki uzyskamy 2-3 porcje potrawy. Pozdrawiam!

Prześlij komentarz