Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem


Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem
Czasami brak mi pomysłu na danie z kurczaka. W takich przypadkach daje sobie na wstrzymanie... i tak np. wybrałem ostatnio mieszankę przypraw do kurczaka zakupionych na straganie w Turcji, liście laurowe, gwiazdki anyżu i połączyłem wszystko z mlekiem - mięso powędrowało do takiej zalewy (macerowanie).

Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem


Aby mięso przeszło skomponowaną przez nas wariacją smaków wystarczy już kilka godzin trzymania mięsa w lodówce (w ten sposób można przechowywać kurczaka śmiało i tydzień). Ponadto mięso pod wpływem działania mleka staje się o wiele bardziej kruche po usmażeniu/upieczeniu.


Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem

Mięso, mające pokojową temperaturę, wrzuciłem tym razem na patelnię do grillowania. Do tego ugotowane i podsmażone na oliwie młode ziemniaki (po ich zrumienieniu dorzuciłem odrobinę masła i pęczek szczypiorku, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz) oraz groszek podsmażony przez 2 minuty ze sproszkowaną papryczką chilli. Na koniec puszek okruszek czyli pierzynka z parmezanu, kilka kropel oliwy.

Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz