Współpraca z Centrum Kultury w Lublinie

Warsztaty i pokazy kulinarne | Centrum Kultury w Lublinie | Most im. Lutosławskiego | Szkoła gotowania dla dzieci, dorosłych, młodzieży, firm, instytucji publicznych kulturalnych | Integracyjne imprezy plenerowe | Dawid Furmanek mEATing meeting bloger lubelski lubelskie

Prowadzenie bloga kulinarnego to nie tylko pisanie postów z przepisami. Moja przygoda z blogowaniem rozpoczęła się od wizyty w jednej z lubelskich restauracji. Zniesmaczony jakością podanych nam potraw stwierdziłem, że zacznę pisać bloga Right Behind The Kitchen – nie tylko o kuchni. Tutaj miałem i mam na myśli pisanie nie tylko o potrawach, które wychodzą z mojej kuchni ale również o restauracjach, eventach kulinarnych i innych sprawach z szeroko pojętym światem gastronomii.

Moich kilka epizodów w profesjonalnych restauracjach umocniło mnie w przekonaniu, że pasja do gotowania może przezwyciężyć brak kierunkowego wykształcenia gastronomicznego. Nieraz słyszałem od doświadczonych kucharzy – „ty naprawdę nigdzie nie gotowałeś do tej pory?”, „poruszasz się w kuchni (restauracyjnej) jakbyś pracował minimum 2-3 lata już”. I tak też stałem się kulinarnym samoukiem, który kiedyś jadał tylko chleb z margaryną śniadaniową i keczupem. Oczywiście na obecną wiedzę i doświadczenie złożyło się nieustanne poszukiwanie nowych smaków, podróże kulinarne po Polsce i za granicą oraz tysiące godzin spędzonych na oglądaniu wszelakich programów i autorytetów świata gastronomicznego w Internecie.

I tak też bloggowanie doprowadziło mnie między innymi do współpracy z Miastem Lublin (jury w Programie Miejsca Inspiracji), założeniem firmy mEATing – warsztaty kulinarne czy choćby do współpracy z Centrum Kultury w Lublinie.

Współpraca z Centrum Kultury w Lublinie


Dotychczasowa współpraca z Centrum Kultury przyniosła mi wiele wrażeń – oczywiście tych pozytywnych! Z jednej strony jestem mega dumny z tego, że tak poważana instytucja zwróciła się do mnie z propozycją współpracy – prowadzenie warsztatów kulinarnych na tzw. Moście Kultury. Z drugiej strony czuję odpowiedzialność za jakość prowadzonych warsztatów i rzecz jasna samych potraw. W te wakacje tematem przewodnim wszystkich moich warsztatów kulinarnych była Kuchnia nie tylko z Lubelszczyzny. Na każdym warsztacie uczestnicy przygotowywali potrawy z tzw. małym twistem. Czyli odkopaliśmy stare przepisy z kuchni regionalnych i zmodyfikowaliśmy je delikatnie aby wnieść w tradycję odrobinę świeżości. Przykładem tutaj może być chociażby polewka piwna, którą rzekomo jadał Zygmunt Stary – zupa na bazie jasnego piwa i chleba razowego oraz masła, orzechów włoskich została wykończona świeżą szałwią, która orzeźwiła całą potrawę. Innym przykładem jest wykorzystanie boczniaków i usmażenie ich z dodatkiem startego w moździerzu czosnku niedźwiedziego. Dzięki takim delikatnym zmianom wiele osób przekonało się do odrzucanych do tej pory składników i polubiło je.

Warsztaty i pokazy kulinarne | Centrum Kultury w Lublinie | Most im. Lutosławskiego | Szkoła gotowania dla dzieci, dorosłych, młodzieży, firm, instytucji publicznych kulturalnych | Integracyjne imprezy plenerowe | Dawid Furmanek mEATing meeting bloger lubelski lubelskie

Niemniej jednak, to co najbardziej sobie cenię w tych wszystkich warsztatach to ciekawość i zaangażowanie wszystkich uczestników spotkań. Każdy przychodzi z pewnym bagażem doświadczeń, czasami i uprzedzeń co do pewnych produktów, dań. Ale dzięki ich otwartości na nowe doznania kulinarne wszystkie grupy stworzyły fantastyczną atmosferę, w której poznaliśmy naszą polską kuchnię na nowo. Bez względu na wiek, profesję czy zainteresowania tych osób – wszyscy złączyli się w jeden zespół kulinarny, w którym uczyli się wielu rzeczy, także od siebie nawzajem. 

Warsztaty i pokazy kulinarne | Centrum Kultury w Lublinie | Most im. Lutosławskiego | Szkoła gotowania dla dzieci, dorosłych, młodzieży, firm, instytucji publicznych kulturalnych | Integracyjne imprezy plenerowe | Dawid Furmanek mEATing meeting bloger lubelski lubelskie

Odnośnie frekwencji na warsztatach byłem mile zaskoczony ale również było mi trochę przykro. Na każdym warsztacie mogło uczestniczyć maksymalnie 8 osób, a chętnych było o wiele więcej. W momencie publikacji nowych terminów moich warsztatów byłem zasypywany liczbą wiadomości i zapytań o możliwość udziału w warsztatach. Ten fakt pokazuje nie tylko mi ale również i Centrum Kultury jak duże jest zapotrzebowanie na tego typu wydarzenia (a warto podkreślić, że nie tylko ja zostałem zaproszony do współpracy jako osoba prowadząca warsztaty kulinarne na Moście Kultury). 

Warsztaty i pokazy kulinarne | Centrum Kultury w Lublinie | Most im. Lutosławskiego | Szkoła gotowania dla dzieci, dorosłych, młodzieży, firm, instytucji publicznych kulturalnych | Integracyjne imprezy plenerowe | Dawid Furmanek mEATing meeting bloger lubelski lubelskie

Dzięki takiemu doświadczeniu umacniam się w tym, co robię – co robię całym swym serduchem z pełnym zaangażowaniem - prowadzę kolejne warsztaty i pokazy kulinarne oraz nawiązuję współpracę z rozmaitymi instytucjami, firmami, agencjami reklamowymi i PR. I nawet kiedy brakuje fizycznie siły, pogoda nie sprzyja, trzeba zaplanować i zrobić zakupy, opracować przepisy, rozstawić się z całym sprzętem, posprzątać, umyć wszystkie naczynia etc, to pojawia się myśl, że spotkam ciekawych ludzi, będzie mega atmosfera i pogotujemy coś wspólnie! Takie podejście dodaje mi energii, która przezwyciężyć może wszystkie przeciwności. Satysfakcja z każdego warsztatu ogromna!

Warsztaty i pokazy kulinarne | Centrum Kultury w Lublinie | Most im. Lutosławskiego | Szkoła gotowania dla dzieci, dorosłych, młodzieży, firm, instytucji publicznych kulturalnych | Integracyjne imprezy plenerowe | Dawid Furmanek mEATing meeting bloger lubelski lubelskie

I choć moja przygoda z warsztatami kulinarnymi na Moście Kultury zakończyła się, to właśnie za te pozytywne doświadczenia i super energię dziękuję pracownikom Centrum Kultury w Lublinie! Fajnie jest współpracować z ludźmi otwartymi na działalność kulturalną, którzy widzą potencjał i przyszłość w organizowaniu tego typu akcji.

Warsztaty i pokazy kulinarne | Centrum Kultury w Lublinie | Most im. Lutosławskiego | Szkoła gotowania dla dzieci, dorosłych, młodzieży, firm, instytucji publicznych kulturalnych | Integracyjne imprezy plenerowe | Dawid Furmanek mEATing meeting bloger lubelski lubelskie

Wszystkie zdjęcia z warsztatów kulinarnych na Moście Kultury znajdziecie na stronie www.m-EAT-ing.pl w zakładce Galeria.


2 komentarze :

Unknown pisze...

Dzięki, Kara!

Karolina Zarębska pisze...

Jestem pod wrażeniem. Bardzo ciekawie napisane.

Prześlij komentarz