Człowiek kupuje w osiedlowym sklepie mięso, warzywa i te inne ciekawe rzeczy do gotowania. Zerka na ścianę, na której widnieją wszelakie magazyny, czasopisma, gazety i co widzi? Kurier Lubelski. A w nim na stronie 29. Gotuj z Kurierem rusza po raz drugi! A to Ci dopiero! Druga edycja beze mnie? Myślę - nie ma mowy! Czytam i co widzę? Obok artykułu zdjęcie mojej potrawy z dokładnym przepisem jak danie wykonać. Skąd redakcja to wzięła?!
Tego się nie spodziewałem! Gotuj z Kurierem Lubelskim edycja II
A no ode mnie :) Przyznaję - nie spodziewałem się zaproszenia po raz drugi do konkursu jako przewodniczący jury drugiej edycji akcji Gotuj z Kurierem. Ale rzecz jasna z przyjemnością przyjąłem zaproszenie i wiem, że to kolejna, niezwykle ciekawa przygoda kulinarna, zarówna dla mnie jak i czytelników Kuriera Lubelskiego!
Tym samym, już oficjalnie, jest mi niezmiernie miło poinformować wszystkich lubelskich smakoszy, że startuje druga edycja akcji Gotuj z Kurierem. Tak jak w poprzedniej edycji, czytelnicy KL nadsyłają swoje przepisy, a zwycięskie są nagradzane i publikowane w gazecie oraz on-line. I tak jak w poprzedniej edycji - jako przewodniczący jury, przygotuję tę potrawę pod okiem kamery! Żeby było śmieszniej - Kurier Lubelski opublikuje to na swojej stronie internetowej ;)
Co się zmieniło w tej edycji?
To, że nie ma konkretnych kategorii, pod które trzeba przygotować ciekawą potrawę. Jest za to jedna kategoria - "danie tygodnia", która to daje uczestnikom konkursu dużą elastyczność w wyborze potraw.
Pierwsze wyniki konkursu już 26 lutego na stronie Kuriera Lubelskiego, a swoje przepisy wraz z autorskim zdjęciem nadsyłajcie na adres konkurs@kurierlubelski.pl
Tymczasem, zapraszam na pyszną kaczkę (przepis dostępny także w drukowanej wersji Kuriera Lubelskiego):
Pierś kaczki z grochem łuskanym, grzybami shimeji, kiełkami buraka i kruszoną papryczką chilli
Składniki:
- pierś z kaczki pekin
- 100 g grochu łuskanego
- garść grzybów shimeji
- łyżka masła
- 1 mała suszona papryczka chilli
- łyżka kiełków buraka
- łyżeczka plaska mąki ryżowej
- sól, pieprz, woda
Przygotowanie:
Groch moczyć w wodzie przez ok. 30 min. i ugotować w tej samej wodzie al dente z odrobiną soli, odcedzić. Skórę piersi kaczki ponacinać w drobną kratkę, natrzeć ją solą i pieprzem, następnie przełożyć skórą do dołu na zimną, suchą patelnię. Pod patelnią ustawić najmniejszy płomień i wytapiać tłuszcz ze skóry. Nadmiar tłuszczu co pewien czas odlewać i zachować. Gdy mięso kaczki do połowy wysokości zmieni kolor na szary, przewrócić na drugą stronę i trzymać na ogniu aż cała kaczka zmieni kolor z zewnątrz na szary (skórkę można na sam koniec dodatkowo przysmażyć na mocno rozgrzanym kaczym tłuszczu aby uzyskać chrupiącą teksturę). Ściągnąć pierś z kaczki na talerz i odstawić aby mięso odpoczęło. W tym czasie na odrobinie zachowanego tłuszczu z kaczki, poddusić ugotowany groch. Na drugiej patelni roztopić masło i dodać grzyby shimeji (podsmażyć ok. 1-2 minuty), posypać całość mąką ryżową, a gdy ta oblepi grzyby, podlać odrobiną wody, przemieszać aby powstał delikatny sos, doprawić solą.
Sposób podania:
Na dnie talerzy podać groch, wyłożyć cienkimi plastrami kaczki, dookoła rozłożyć grzyby shimeji z sosem. Całość udekorować kiełkami buraka i posypać kruszoną papryczką chilli.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz